Angstklachten behandeling bij Psycholoog Den Bosch

“Gewoon bang” en alles overheersende angst

Iedereen is wel eens bang of angstig. Dit is hele gezonde reactie waarmee je jezelf scherp zet op dreigend gevaar. Gevaar van buitenaf, dat heel reëel is en waar je maar beter op voorbereid kunt zijn.

Je kunt ook bang of angstig van binnen zijn. Bang om alleen gelaten te worden of iets niet goed te doen. Ook die angst is natuurlijk en nuttig.

Maar soms is de angst ongezond. Je bent dan heel vaak heel angstig is. Zo bang dat je er dingen voor laat, dat het je beperkt in de kwaliteit van jouw leven. Je stelt je niet aan, je voelt het echt zo. Maar het zou fijn zijn als je dat niet hoefde te voelen.

1 op de 8 Nederlanders lijdt aan een angststoornis

Je staat niet alleen. Psychische klachten waarvan angst deel uitmaakt, komen vaak voor. Ze ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag, de grens verschuift voetje voor voetje. Onmerkbaar, tot plots blijkt dat het uit de hand gelopen is. Je gaat de deur helemaal niet meer uit of staat urenlang deuren of gas te controleren of je handen te wassen.

Gevolgen van een angststoornis

Uiteindelijk kan een angststoornis ervoor zorgen dat je je werk, interesses en bezigheden verliest en zo heel erg eenzaam wordt. Je schaamt voor wat je doet en voelt je schuldig tegenover je omgeving. Tegelijkertijd zie je geen manier om het anders te doen. Je bent in de ban van de angst.

Wat kan Psycholoog Den Bosch voor je betekenen?

In eerste instantie kijk ik naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

 • Het vinden van de oorzaak van de angst;
 • Het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen;
 • Terugdringen van mogelijke chronische overbelasting.

Bij Psycholoog Den Bosch werk ik onder andere met gedragstherapie. Ik leer je lichamelijke reacties te herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen.

Afhankelijk van jouw situatie gaan we bepaalde patronen doorbreken zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Online therapie

Angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar: therapie online.

Een aantal angststoornissen beschreven:

Gegeneraliseerde angststoornis

Je maakt je voortdurend zorgen over allerlei dagelijkse dingen en voelt je daardoor rusteloos, opgejaagd en nerveus. Als voorbeeld: je maakt je nodeloos zorgen om financiële zaken, terwijl er geen geldproblemen zijn. Of je bent bezorgd om dingen die die zouden kunnen gebeuren, maar waarvoor geen directe aanleiding is: ziekte, ongeval of overlijden.

De gegeneraliseerde angststoornis brengt mensen vaak in een isolement. Directe hulp vanuit de omgeving is moeilijk, omdat je vaak alleen staat of geen werk hebt. De aandoening ontstaat vaak in de pubertijd. Ze komt tweemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Dwang of obsessieve compulsieve stoornis

Dit zijn angsten die ontstaan door de gedachten en gevoelens of door gewaarwordingen in het eigen lichaam, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Het gebeurt “zomaar” van binnen.

We onderscheiden twee soorten:

 • De obsessies (dwanggedachten)
 • De compulsies (dwanghandelingen)

Bij obsessies (dwanggedachten) heb je nare negatieve gedachten. Die nemen je zodanig in beslag genomen dat je er als het ware door verlamd raakt en eigenlijk niet meer normaal kan functioneren.

Bij compulsies (dwanghandelingen) gaat het om bepaalde handelingen, die steeds uitgevoerd moeten worden. Eén van de meest voorkomende dwanghandelingen is het alsmaar moeten poetsen (smetvrees) en wassen (wasdrang). Daar kun je dagelijks uren aan besteden en zo krijgen andere zaken, zoals partner of gezin, onvoldoende aandacht. Je bent gevangen in het ritueel van de dwanghandeling.

Dwanggedachten zijn voor je omgeving nauwelijks te herkennen, ze spelen zich vanbinnen af. Het is daarom moeilijk voor hen om hulp te bieden. Dwangstoornissen gaan vaak gepaard met veel angst. Je verkeert in een groot isolement omdat je je zich schaamt tegenover anderen.

Fobie behandeling bij Psycholoog Den Bosch

Een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, heb je last van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar.

Meest voorkomende fobieën:

 • Hoogtevrees
 • Angst voor grote en/of kleine ruimtes
 • Angst voor dieren, insecten en reptielen
 • Angst om te spreken in het openbaar
 • Vliegangst
 • Angst om auto te rijden

Er zijn nog meer fobieën dan bovengenoemden, denk je dat je een fobie hebt neem dan even contact op.

Heb je vragen over angst?

Kijk dan even op het forum over angst, angstoornissen en fobieën: www.angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Contact Psycholoog Den Bosch bij Angst

Heb je nog vragen of wil je weten of ik je helpen kan? Neem contact op voor meer informatie. Ook als je twijfelt of je naar een psycholoog kunt gaan, laat mij je advies geven.Mocht je een afspraak willen maken dan kan dit bij mijn praktijkassistente,  er is geen wachtlijst. Bel ons op 073 – 20 32 042 .